LEDARE
Oscar Sanner: Våga vara ärliga – er politik bidrar med ökade utsläpp

Är grönsakerna ekologiska?
Publicerad 7 maj 2025 kl. 20:01
Supersanners politiska etikett är liberal.
När forskarna larmar om klimatet, krävs krafttag för att minska utsläppen. EU har en viktig roll för att klara Parisavtalet.
Greta Thunbergs resa från skolstrejk till talet i FN:s generalförsamling är historisk. Allt började med att hon i augusti 2018 satte sig utanför Riksdagen och vägrade gå till skolan. I början var det varje dag, men efter riksdagsvalet blev det varje fredag. Trots att Greta Thunberg sabbade sin egen undervisning, fick hon högsta betyg i nästan alla ämnen.
Januari i år blev den varmaste månaden som någonsin uppmätts. Med 1,75 grader varmare än förindustriella nivåer, blev det 18 av 19 månader innan som hade mer än 1,5 grader jämfört med förindustriella nivåer.
Det börjar bli bråttom. Forskare oroar sig för att uppvärmningen i framtiden ska nå 3 grader. Priset som världsledare borde betala för klimatförändringar är oerhört högt – i mänskliga liv, euro och kronor.
Parisavtalet, som slöts 2015, vars tid som håller på att rinna ut, handlar om att ökningen av den globala medeltemperaturen inte får överstiga 1,5 grad. Siffran ska vara väl under två grader.
”Internationellt samarbete skulle vara EU:s gröna nyckel till ett hållbart samhälle.”
Budskapet som kom ut i media för några år sedan var klockrent. Det är inte längre Sverige som driver på i EU för klimatet, nu är det tvärtom. Nyckeln i att lösa klimatkrisen är internationellt samarbete. Sverige behöver driva på för att pressa länder som är kritiska till klimatpolitik, exempelvis Ungern, att göra likadant.
Liberalerna, det borgerliga parti som har mest ambitiös klimatpolitik, har uppoffrat sin politik till Sverigedemokraterna. Billigare priser på bensin är en av Jimmie Åkessons hjärtefrågor. Drivmedelspriserna har blivit 34% billigare sedan riksdagsvalet.
Nationalekonomen John Hassler skriver i en klimatutredning att det är mycket osannolikt att det skulle gå att klara omställningen så länge drivmedelspriserna ligger på 18 – 20 kronor. Nu ligger priset på ungefär 15 kronor litern.
”Att regeringen inte lyssnar på Finanspolitiska rådet är anmärkningsvärt rent historiskt sätt.”
Finanspolitiska rådets besked är lite snällare. Drivmedelspriser behöver kosta ungefär 23-24 kronor – i ett scenario med mer reduktionsplikt. Utan höjd reduktionsplikt krävs ännu högre priser för att Sverige ska klara sin del i EU:s klimatmål. Traditionellt sätt har borgerliga regeringar gjort som Finanspolitiska rådet säger. Det har det blivit ändring på.
Regeringens svårbegripliga rädsla för ökade drivmedelspriser har fått de att ge upp klimatmålen – tyvärr utan att erkänna det. ”Vi i Moderaterna har aldrig varit emot reduktionsplikten. Vi har varit emot en orimligt hög reduktionsplikt”, sade finansminister Elisabeth Svantesson.

Oscar Sanner
Läs fler artiklar av Oscar Sanner