Hoppa till innehållet
Supersanner

För en kunnig värld

  • Hem
  • Frågor & Svar
  • Stilguide
  • Hem
  • Frågor & Svar
  • Stilguide

Kinesisk invasion med konsekvneser

14 juni 2025 / Oscar Sanner

LEDARE

Oscar Sanner: Kinesisk invasion skulle få konsekvenser 

Ett kinesiskt hangarfartyg i Taiwansundet i mars i år.

Publicerad 14 juni 2025 kl. 05:32 

Supersanners ledarsida är liberal. 

Så finns Taiwan där, som ett ljust hopp på ett mörkt hav. Vi måste stå upp för dess självständighet.  

Två företrädare för Liberalerna skrev en debattartikel i Göteborgs-Posten (29/4). “Sverige bör inte stå vid sidan av när våra vänner försvarar Taiwansundet och den fria världshandeln. Genom att bidra i internationella marina insatser i regionen stärker vi det regelverk som också skyddar våra egna handelsvägar”. Något som upplevs likt ett smått problem riskerar få stora konsekvenser.  

245 gånger i månaden flyger kinesiska krigsflygplan nära Taiwan. Det är en ökning från 10 gånger i månaden för fem år sedan. Kina genomförde en övning i april, som handlade om att omringa ön med skepp. 

Nu varnar den amerikanska underrättelsetjänsten för att Kina planerar att ta kontroll av Taiwan senast år 2027, i samband med 100-årsfirandet av den kommunistiska regimens armé. Tidigare har regimen pratat om att ta över genom mjuk makt och sponsrade budskap som ska övertala Taiwaneserna att tillhöra Kina. 

Kina, som är det land i världen som spenderar näst mest pengar på försvaret, skulle ha stora chanser att vinna. Kina har drygt 2 miljoner aktiva trupper. Taiwan har bara 169 000 trupper. Något positivt för Taiwan är att Kina har ont om U-båtar. Däremot har Kina 260 000 båtar.  

“Att vi inte kan räkna med amerikansk hjälp är oroväckande.” 

Flera europeiska länder har hoppats på att Taiwan skulle sakta ner en attack genom att försöka förhindra en landstigning av styrkor. Under tiden som de väntar på hjälp från USA. 

I decennier har USA haft en ansträngd relation med Kina och Taiwan. Nyligen var Donald Trump i ett telefonsamtal med Kinas president Xi Jinping. “Vi ska hantera Taiwan-frågan med försiktighet”, försäkrade Trump. Xi Jinping, som kallat Taiwan för “den viktigaste och mest känslosamma delen i Kinas relation med USA”, kallade Taiwaneserna för separatister.  

Ursprungligen tillhörde Taiwan Kina, men deras status är omtvistad. Kina tog kontroll över det på 1600-talet, och kolonialiserade Taiwan i slutet av 1800-talet. Sedan Andra världskriget har Taiwan haft självstyre. Däremot accepterar inte Kina landets självständighet. 

“En invasion skulle få konsekvenser för forskning och resurser.” 

Taiwan är en producent av kol, naturgas, kalksten, marmor och asbest. Dessutom är Taiwan ledande inom forskning. Den brittiska regeringen har varnat för stora konsekvenser för världshandeln i händelse av en invasion. Utöver det skulle det tyvärr vara en vinst för Kinas diktatur. Taiwan har, till skillnad från Kina, byggt upp en välfungerande demokrati. 

Så ligger Taiwan där, som ett ljust hopp på ett mörkt hav. Vi måste stå upp för dess självständighet. 

Oscar Sanner

Läs fler artiklar av Oscar Sanner

Obunden

Föregående inlägg
En katastrof för klimatet
Nästa inlägg
Muséerna försöker ställa svåra frågor

© 2025 Supersanner

Tema av Anders Noren — Upp ↑