LEDARE
Oscar Sanner: Trumps tullar straffar fattigare länder

Utanför en textilfabrik i Lesotho.
Publicerad 12 maj 2025 kl. 12:42 Uppdaterad 17:10
Supersanners politiska etikett är liberal.
Frihandel håller på att utrota fattigdom – varför sluta nu?
I början av april presenterade USA:s president Donald Trump USA:s tullar. Tullarna blev förvånansvärt höga. EU får 25%. Allra högst får Kina med 125 %. Förvånansvärt nog beslutade Trump om en tre månaders tullpaus veckan efter.
John Hassler, som är professor i nationalekonomi, har beskrivit kalkylen för att räkna ut tullarna för en servettskiss. ”Om man tänker sig att man har en specialisering för produktion i olika delar av världen så är det inte alls säkert att man har handelsbalans med varje land. Man måste ha handelsbalans totalt.”
Fattiga länder i Afrika, som är i stort behov av export av ekonomiska skäl, har oerhört höga tullar. Trump har satt den minimala nivån på 10%.
Ö-nationen Madagaskar som ligger utanför Afrikas östra kust, har tullar på hisnande 47%. I Madagaskar lever mer än 75% av befolkningen under fattigdom, med en inkomst på 1,90 amerikansk dollar per dag. Landet är starkt beroende av jordbruk. Jordbruket används till att odla vanilj, kaffe och kryddor. Madagaskar har en BNP per capita på ungefär 600 amerikanska dollar.
Sydafrika har tullar på 30 %. Med export av platina, guld, kol och bilar har de BNP per capita på ungefär 6 000 amerikanska dollar. Enligt beräkningar lever 55% av befolkningen i fattigdom.
Lesotho har tullar på 50%, de högsta i Afrika. Landet exporterar textilier. 75% av deras textilier exporteras till USA. Befolkningen hamnar på ungefär 2 miljoner. Trump gjorde en kul grej av Lesotho i mars, när han pratade om Lesotho. ”Ett land ingen hört talas om”. Som svar har Lesotho infört egna tullar mot USA med 99%.
”Arbetarnas villkor är viktiga, men frihandel lönar sig på sikt.”
Musikkritikern Po Tidholm, skrev sin åsikt i en omdebatterad artikel i DN. ”Donald Trumps tullar är beräknade så att jordens mest utsugna länder får högst tariffer. Det är smått genialt, eftersom det avslöjar det stora problemet med frihandeln. Det vill säga att pengarna landar hos Levi’s och andra företag.”
Po Tidholm syftar att frihandel leder till problem, för att arbetarna i en del fall har undermåliga villkor. Däremot spelar det ingen roll. De som arbetar är fattiga, oavsett arbetsvillkor. Hur vi bekämpar fattigdom är en annan viktig fråga.
Trumps tullar riskerar leda till att företagen går i konkurs, för att företagen inte längre kan sälja produkter. Ett utvecklat näringsliv är nödvändigt för en stabil ekonomi. I kombination med fackförbund.
1950 levde hälften av jordens befolkning i fattigdom, 1990 var det under 40 %, och nu under en tiondel. Det innebär en minskning från 2 miljarder människor 1990 till 700 miljoner. Det är delvis av frihandelns förtjänst.
Rättelse. I en tidigare version stod det att 700 000 människor lever i fattigdom. Rätt är att 700 miljoner människor lever i fattigdom.

Läs fler artiklar av Oscar Sanner