LEDARE
Oscar Sanner: Muséerna försöker ställa svåra frågor – ger enkla svar

Vackra Saint-Barthélemy.
Publicerad 18 juni 2025 kl. 11:57
Supersanners ledarsida är liberal.
Det är klart att vi ska diskutera kolonialismens roll i muséevärlden.
Men först och främst – Är muséer en kolonial förteelse?
12 oktober 1492 anlände upptäcksresanden Christoffer Columbus till en ö i det västindiska landet Bahamas, en ö han döpte till “San Salvador”. Det var början på århundraden av kolonialism. De rika länder tog sig till fattiga länder på olika platser på jordklotet. De förslavade människorna, torterade de. Stora rikedomar hämtades.
Att skaffa sig egna kolonier började trenda. Storbritannien, Spanien och Frankrike var några av de största kolonisatörerna. Till och med Sverige hade flera kolonier. Den västindiska ön Saint-Barthlémy tillhörde Sverige i drygt 90 år. Deras huvudstad Gustavia – är uppkallad efter kung Gustaf III.
“USA:s självständighet var mycket positiv.”
Den första stora förlusten för kolonisatörerna var USA. 4 juli 1776 förklarade tretton brittiska kolonier sig självständiga. Däribland New York, Delawere och North Carolina. Konstitutionen skrevs under och ratificerades, den demokratiska maktdelningen bestämdes och George Washingon installerades som dess första president.
Efter Andra världskriget var vi trötta på att erövra och ta kontroll över kolonier. Därför slutade slavhandeln helt, och de flesta kolonier blev självständiga. Men trots det är kolonialisering en laddad fråga i muséevärlden.
“Besökarna ska möta svåra frågor ganska tidigt”, berättade Didem Ylidirim. Hon är projektledare för flera muséer – däribland Östasiatiska, Etnografiska och Medelhavsmuséet i Stockholm. Projektet handlar om kolonialismens historia, men även om avkolonialisering. Besökarna ska få en inblick i återlämnande av föremål och kolonier till dess ursprungliga befolkning. Muséerna ska bjuda in människor från olika kulturer med öppna samtal. “Det börjar med hur öppna muséerna är beredda att vara”, berättar hon.
“Är verkligen muséerna en kolonial förteelse?”
Först och främst, det är oerhört viktigt att vi är ärliga över hur kolonialiseringen är en del av vår mörka historia. Men förresten – var det verkligen ett misstag att vi började utforska världen? Kolonierna ledde till en förståelse och tolerans för främmande kulturer. Vi blev rikare, särskilt under industrialiseringen på sent 1800-tal.
I efterhand kan vi konstatera att kolonierna blev startskottet för globaliseringen. Handel med utrikes länder, välgörenhetsarbete för att stötta fattiga människor och politiska samarbeten för att skydda oss. Dessutom har vi i efterhand hjälpt dessa länder att bli rikare – framför allt med frihandel.
Muséerna har verkat antikolonialt. De har gett oss en förståelse och tolerans för främmande kulturer.
“Man måste erkänna muséerna som koloniala platser. Erkänn makten och privilegierna, och utmana de strukturerna”, konstaterade projektledare Didem Ylidirim.
Är det verkligen muséernas fel att det blev så här? Eller var allt ens fel med facit i hand?

Oscar Sanner