LEDARE
Oscar Sanner: Lättnader i strandskyddet kan ge positiva effekter

Porlande vatten i Arjeplog.
Publicerad 4 maj 2025 kl. 08:32
Supersanners politiska etikett är liberal.
Strandskyddet infördes på 1950-talet och har gett positiva effekter. I glesbygdsbefolkade kommuner som Arjeplog är verkligheten en helt annan.
I mitten av januari presenterade regeringen ett första steg till lättnader i strandskyddet. Förslaget syftar till att skapa ett mer tydligt och ändamålsenligt strandskydd med bättre förutsättningar för att bygga tomter vid sjöar. Det regeringen presenterade handlar om att generellt strandskydd inte längre ska gälla vid små insjöar och smala vattendrag. Strandskydd ska aldrig gälla vid sjöar och vattendrag som är anlagda efter 30 juni 1975. Lagen träder i kraft 1 juli.
Den mångåriga debatten om strandskyddet har handlat om många argument för och emot. I början av januari skrev två medlemmar i föreningen Svenskt friluftsliv en debattartikel i Expressen där de varnar för att de kommande generationernas möjligheter att uppleva naturen försämras. Miljöpartiet och Vänsterpartiet är starkt emot lättnader i skyddet.
Lars-Erik Liljelund, som var generaldirektör för Naturvårdsverket 1998 – 2008, skrev en artikel i DN Debatt repliker i november 2021. Han vill att strandskyddet ska bli mer flexibelt i olika delar av Sverige. Lars-Erik Liljelund kritiserade en tidigare debattartikel, som var för stärkt strandskydd. Han menade även att det inte går att stärka strandskyddet, för att det redan är så omfattande.
I början av november 2021 skrev Gustaf Hemming och Peter Salonen, två politiker i Centerpartiet, en debattartikel som kritiserar strandskyddet i Stockholms skärgård. Strandskyddet gör det svårare för barnfamiljer att flytta ut i Stockholms skärgård.
”Strandskyddet behöver vara en kompromiss mellan natur och rätten att bosätta sig.”
Det nuvarande strandskyddet gäller minst 100 meter från samtliga vattendrag och sjöar. Vissa sjöar, som exempel Vättern och Vänern, har utökat strandskydd. Där gäller strandskyddet 300 meter ifrån. Vissa sjöar har utökat strandskydd 200 meter.
Utökat strandskydd är inte nödvändigt. 100 meter räcker. När det gäller stora sjöar, som exempel Vättern, är nya naturreservat bättre för att skydda naturen. Det finns 5 000 naturreservat i Sverige.
Ifall nya hus byggs i Sverige, även vid sjöar och vattendrag, är det positivt för den levande landsbygdens utveckling. Naturen kring sjöar behöver också skyddas med möjlighet att bada. Därför är det mest rimliga att strandskyddet är en kompromiss mellan natur och rätten att bosätta sig. Strandskyddet ska inte vara allmänt. Flexibilitet behövs beroende av vilken del av Sverige det handlar om.
Att regeringen vill att strandskyddet inte ska gälla i sjöar och vattendrag som anlagts efter 30 juni 1975, är däremot märkligt. Valet av datum kan bero på att det i juli – när lagen träder i kraft – är 50 år sedan.

Läs fler artiklar av Oscar Sanner
Relaterade artiklar:
Kongo slits sönder i jakten på mineraler
Jimmie Åkesson säger en sak – Riks berättar sanningen
Anna-Carin Hatts uppgift blir att ena Centerpartiet med högern