LEDARE
Oscar Sanner: Kongo slits sönder i jakten på mineraler – deal med USA vore positivt

Deal med USA behövs för att ta slut på kriget.
Publicerad 26 april 2025 kl. 18:01
Supersanners ledarsida är oberoende liberal.
Inbördeskriget rasar i Kongo, och regeringens behov att återta kontrollen är stort. Ett amerikanskt engagemang vore positivt.
Det är snart 125 år sedan Joseph Konrads kortroman ”Mörkrets hjärta” kom till utgivning. Boken skildrar de grymheter som den belgiske kungen Leopold II bidrog med i den dåvarande ”Kongostaten”. Boken blev en viktig appell mot kolonialismen och för de centralafrikanska ländernas självständighet.
I Kongo pågår en intensiv jakt på mineraler. Allt började med folkmordet i Rwanda 1994. Folkmordet ledde till att flera länder gick samman för att driva bort Kongos (dåvarande Zaires) diktator Mobutu Sese Seko. Kriget, som senare kom att kallas Afrikas världskrig, ledde till att flera miljoner människor dog. Uganda, Rwanda och Zimbabwe tog över flera viktiga gruvor, med guld, koltan, och diamant för att finansiera sina arméer.
Kriget, som var över 2003, ledde till att bland annat rebellgruppen M23 försöker ta kontroll över städer och byar i östra Kongo. Med våld har gruppen en skatt att komma åt. Kongos värdefulla mineraler. Kongo är ett av de länder i världen med flest mineraler. Här finns bland annat koltan, som används för att tillverka mobiltelefoner.
Miljonstaden Gomas mineraltransporter gjorde att rebellerna fick upp ögonen. I slutet av januari invaderade därför M23 området. Omkringliggande byar utsöndrar mineraler i stor utsträcking. Förenta nationerna (FN) har varnat för en humanitär kris, med brist på mat, vatten och sjukvård. På gatorna ligger döda kroppar.
Även Uganda stöttar M23, och sägs, liksom Rwanda, ha reguljära trupper med i striderna.
Kongos strategiskt viktiga huvudstad Kinshasa, där regeringen sitter, var M23:s första mål. Med våldsamma metoder ville de göra en statskupp, och störta regeringen. Nu, många mil bort från huvudstaden, är en sådan form av offensiv inte särskild trolig enligt många analytiker.
”Kriget får bara sluta på ett sätt. Att regeringen behåller kontrollen.”
Att som regering störta en rebellgrupp med minimal stridskapacitet, kräver hjälp från andra länder. Nu vädjar Kongos president Felix Tshisekedi om att göra en överenskommelse med USA. Amerikanska regeringen ska stötta den kongolesiska armén med träning och materiel – mot att USA får tillgång till Kongos mineraler. Med detta kommer Kongos mineraler försvinna ut i världshandeln, och rebellernas syfte att kriga kommer försvinna.
I skuggan av andra konflikter i Afrika, skulle en sådan överenskommelse vara positiv. För befolkningens bästa är det nödvändigt att regeringen har kontrollen över hela landet.
Ifall Uganda och Rwanda skulle dra sig ur konflikten, skulle vara positivt. Annars riskerar kriget, trots amerikanskt stöd, att eskalera ytterligare.

Läs fler artiklar av Oscar Sanner
Relaterade artiklar
Jimmie Åkesson säger en sak – Riks berättar sanningen
Anna-Carin Hatts uppgift blir att ena Centerpartiet med högern
Trump liknar en auktoritär krigshärskare