LEDARE
Oscar Sanner: Harvarduniversitetets vägran är början på något nytt

Harvard visar sitt motstånd mot Trump.
Publicerad 29 april 2025 kl. 17:48
Supersanners ledarsida är oberoende liberal.
Trump har hårda krav på Harvard, krav universitetet vägrar följa. Nu hänger det på att den amerikanska demokratin överlever.
”USA:s demokrati är snart över.” Det sade Ryan Enos, professor i statsvetenskap på Harvarduniversitetet i mitten av april. USA:s president Donald Trump hade nyss beslutat att frysa 2,2 miljarder dollar i federala anslag. Dessutom hotade regeringen med andra åtgärder. Det kunde handla om att besluta om att återkalla Harvards skattebefriande status och att förbjuda internationella elever att gå på universitetet.
Konflikten började med att regeringen skickade en lista med åtgärder som flera universitet behövde följa. Det handlar bland annat om att skolorna ska genomföra plagiatkontroller bland sina lärare, rapportera studenter misstänkta för brott och avsluta utbildningsprogram för mångfald, rättvisa och inkludering.
Som motivering menar den amerikanska regeringen att Harvard bidrar till antisemitism. Förra året var det uppmärksammade protester mot Israels krig i Gaza.
Nu visar Harvard sitt motstånd genom att stämma Trump i domstol. I deras stämningsansökan betonar Harvard att universitetet avvisar antisemitism och diskriminering samt aktivt arbete mot det.
”Att Harvard stämmer Trump i domstol är mycket positivt.”
Först och främst är Trumps krav på universitetet vansinniga. Att Trump ska hindra elever från att lära sig om rättvisa, jämlikhet och inkludering, riskerar att göra USA till ett ännu mer osäkert land. Varför ska han bestämma vad amerikanska ungdomar studerar? Att lärare ska anmäla elever och plagiatkontroll är inte nödvändigt.
Domstolsdomen är positiv ifall den är till Trumps nackdel.
-När man ser hur det gått för andra institutioner som slutit överenskommelser med administrationen så tror jag att sagan kring Harvard slutar antingen med att Trumpadministrationen backar, eller så hamnar alltihop med domstolarna, säger Justin Levitt, en juridikprofessor i Kalifornien.
Domstolsdomen kan sluta med att demokrater – och till och med vissa republikaner börjar kritisera Trump. Senatorn Liz Cheney, som har gjort utredningar efter Stormningen av Kapitolium, skulle mycket väl kunna kliva upp i rampljuset.
Nästa år står en tredjedel av senatorerna och hela Representanthuset på spel. Sedan tidigare gånger har vi lärt oss att presidentens parti ofta straffas i mellanårsvalet, i synnerhet om inflationen är hög. Det skulle vara positivt för Demokraterna i presidentvalet 2028.
I dag har det gått 100 dagar sedan Trump tillträdde som president. I boken A thousand days (1965), skildrar författaren Arthur M. Schlesinger Jr. hur John F Kennedy styrde USA innan han sköts till döds. 1 000 dagar blev det.
Vid det laget riskerar den amerikanska demokratin ha fallit samman.

Läs fler artiklar av Oscar Sanner
Relaterade artiklar:
Kongo slits sönder av jakten på mineraler
Varför ska prinsessan Madeleine inte få ha ett eget varumärke?