REPORTAGE SVERIGE
Så lyckades Habo kommun vinna mot Skolverket

Publicerad 12 juli 2025 kl. 07:20
I decennier var det en självklarhet att kulturskolan skulle få bedriva musikundervisning på skoltid. Tills Skolverket kom med ett nytt direktiv.
Men ett uppmärksammat tillsynsärende slutade i att lilla Habo sattes upp på Sverigekartan.
Vad var det som hände?
Det är lite lätt blåst, och solen tittar fram bakom några moln i horisonten. Vi befinner oss i Habo, en för många svenskar bortglömd ort utanför Jönköping. Kulturskolans vita byggnad omgärdas av två smågator. Den ena, Gästgivaregatan leder till Spinnet. En historisk byggnad med ett ullspinneri som var i bruk fram till 1960-talet.
Det är just här, som massvis av ungdomar varje vecka går på kulturskolan. I Habo erbjuder kulturskolan ett omfattande utbud, med allt från instrument och orkestrar till dans och barngrupper. För att underlätta musiklärarnas och elevernas vardag, var det alltså länge som musikundervisningen kunde bedrivas på skoltid. Musiklärarna plockade ut eleverna i ungefär 20 – 30 minuter.
Det är just detta som blev omdiskuterat. För några år sedan kom Skolverket ut med ett nytt direktiv, som innebär att elever inte har rätt att gå i från skolan för att delta i fritidsaktiviteter. Skolinspektionen är ansvarig för att regelbundet övervaka hur skolor sköter sitt arbete i Sverige. Och detta gäller även kulturskolor.
Från och med höstterminen 2022 blev därför kulturskolan i Jönköping tvungen att flytta undervisningen utanför ordinarie skoltid. I ett reportage i JP just då berättade kulturskolechef Patrik Svanängen om hur det försvårade möjligheterna för ungdomar på landsbygden. “Det är några enstaka föräldrar som uttryckt oro. Jag har fått fyra, fem, sex mejl från berörda. Några som bor på landet. Det blir också färre skolor där vi erbjuder kurser. Då erbjuder vi något annat, som exempel, på Ölmstadskolan där vi har några kurser så kanske vi erbjuder den på Ribbaskolan istället eller på Huskvarna teater.”
I Gislaveds kommun skedde vanligtvis all undervisning efter skoltid. Men en elev fick undantag. Det ledde till att Skolinspektionen hotade kommunen med vite.
Fredrik Hempel, som är kulturskolechef i Habo, är starkt kritisk. “Jag tycker att det blir lite fånigt faktiskt. Det handlar om en och en halv dag i tid sammanlagt under ett helt läsår. Och samtidigt kan man få ledigt för att åka till Ullared.”
Habo kulturskola hade dessutom ett system med att det krävdes ett godkännande från eleverna. Ifall någon låg efter i ett skolämne och behövde öva mer, kunde läraren prata med musiklärararen om vilka lektioner som kunde användas. Fredrik Hempel kallade det för en kommunikationsfråga.
Därför införde kulturskolan ett nytt system höstterminen 2022. Det innebar att elever fick rätt till ledighet för kulturskolan, genom att de ansökte om annan ledighet. Enligt skollagen är det tillåtet att göra så, så länge som rektorn på varje skola godkänner. Den första terminen kom det in 750 ansökningar, och alla blev godkända.
Skolinspektionen antog i december 2022 en reviderad, mer nyanserad tolkning av skollagen. Det innebär att ansökan om annan ledighet, i form av kulturskolan, likställs med annan ledighet.
Föreningen Kulturskolerådet, som arbetar för att kulturskolorna ska bli bättre, kallade det här för en oerhörd lättnad. “Alla följer detta. Uppe i Norrlands glesbygd är detta helt avgörande för kulturskolornas framtid och existens. Går skolbussen hem klockan tre, så gör den det. Det finns inget utrymme för musik- och kulturskola om eleverna inte kan stanna kvar då”, sade Jalle Lorensson, ordförande.
Supersanner har även intervjuat Oscar Sanner. Vid den tiden beskedet kom spelade han trombon i Habo kulturskola, och hade kulturskolechef Fredrik Hempel som lärare. Han minns trombonlektionen dagen innan beskedet kom.
”Fredrik var mycket mer besvärad än vanligt. När vi haft lektion i 20 minuter röt han ifrån, och nästan slängde ut oss från lektionen. Jag tycker inte alls det är särskilt konstigt. För hans del var det ett stort besked som stod på spel.”
