VÄRLDEN / Oscar Sanner
Ledare: Grundlagsskydda aborträtten
Publicerad 19 april 2025 kl. 19:55

Demonstration för mänskliga rättigheter.
Supersanners ledarsida är oberoende liberalkonservativ.
Vi behöver skydda mänskliga rättigheter – innan det är för sent.
I oktober 2024 släppte UNICEF Sverige för första gången global och regional statistik över sexuellt våld. Det handlar om våldtäkt och sexuella övergrepp. Fler än 370 miljoner kvinnor i världen, var åttonde i världen, har utsatts för våldtäkt eller sexuellt våld före 18 års ålder. När sexuella trakasserier som inte innebär direkt fysiska övergrepp räknas in, har var femte kvinna blivit utsatt. Det handlar om 650 miljoner människor.
I Sverige är våldtäkt ovanligt. Andelen fall som rapporteras in är högre jämfört med övriga världen. Att få fall rapporteras i andra länder, beror på flera olika saker. Bristande tillit till polisen, stigma kring att prata och bristande rättssäkerhet. I Japan uppges 5 % av alla fall rapporteras. I vissa länder rapporteras sexuellt våld inte in till polisen för oro av att offret ska bli straffad i domstol. Saudiarabien är ett exempel.
Möjligheten att göra abort är begränsad. I Afrika är möjligheten extremt begränsad. I Polen är det möjligt att göra abort i fall av incest, våldtäkt och fara för kvinnans liv. I Indien, Brasilien och Mexico är abort tillåtet vid särskilda skäl. El Salvador, Nicaragua och Malta har de strängaste reglerna i världen. Inte ens vid livsfara för kvinnans liv, är abort tillåtet.
”Grundlagsskyddad abort borde ses som en självklarhet, om det ens räcker.”
I oktober 2023 meddelade Frankrikes president Emmanuel Macron att han ville grundlagsskydda aborträtten. En opinionsmätning som genomfördes i november 2022 visade att ungefär 89 % av befolkningen ville skriva in aborträtt i grundlagen. ”År 2024 kommer kvinnors frihet att göra abort vara oåterkallelig”, skrev Macron i ett inlägg på X. I mars 2024 blev Frankrike det första landet att grundlagsskydda aborträtten.
När Frankrike kan, då kan väl vi också? Nu är det hög tid att skriva in aborträtten i grundlagen. Det bästa sättet att genomföra är genom internationellt samarbete. EU, som har en rad av ansvarsområden, kan pressa länder att förbättra aborträtten.
Ibland räcker inte grundlagsskydd. I USA var aborträtten grundlagsskyddad i nästan 50 år innan Högsta domstolen beslutade att riva upp aborträtten. En människorättsorganisation i Mississippi stämde delstaten för att aborträtten skulle bli bättre. I stället blev det tvärtom.
” Expressens kritik är obegriplig.”
I Expressen publicerades en osignerad ledarartikel i januari, som kritiserar grundlagsskyddad aborträtt. Ledarredaktionen menar att det bara handlar om symbolpolitik, för att aborträtten redan är skyddad. Hur kan grundlagsskyddad aborträtt vara symbolpolitik? En sak har vi lärt oss. När aborträtten ifrågasätts – då kan det gå fort.
