SVERIGE / Oscar Sanner
Ledare: Nu vet vi vilka partier som borde haft makten efter valen 2014 och 2018
Publicerad 11 april 2025 kl. 16:22

Ringhals. Två kärnkraftsreaktorer för få.
Supersanners ledarsida är oberoende liberalkonservativ.
Socialdemokraterna har svängt om EU, kärnkraft, NATO och fler saker. I efterhand kan vi konstatera vilka partier som borde haft makten efter valen 2014 och 2018.
I september 2011 meddelade Magdalena Andersson, Socialdemokraternas dåvarande finansministerkandidat, att Socialdemokraterna vill återuppta avvecklingen av kärnkraft. Att avveckla kärnkraft var en av Sveriges dåvarande statsminister Stefan Löfvens hjärtefrågor.
Socialdemokraterna väckte frågan på nytt genom att försöka stänga två kärnkraftsreaktorer vid Ringhals. Sverigedemokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna röstade nej. Utfallet blev 174-173 till Socialdemokraternas fördel. Två ledamöter avstod att rösta. Nedstängningen var en stor tragedi för Sverige, som ledde till extremt höga elpriser. I augusti 2022 var elpriset 851,33 öre per kWh, det högsta timpriset som vi någonsin varit med om. Nedstängningen av Ringhals ledde till den installerade effekten per kraftkälla, alltså kärnkraft, gick från 8 614 MW år 2019 till 6 937 MW år 2024. Statistiken innehåller möjlig maximal produktion
När Magdalena Andersson talade på Socialdemokraternas partikongress 2021 sade hon nej till ny kärnkraft. På samma kongress beslutade partiet om ny energipolitik som innebar att kärnkraften ska fortsätta fasas ut.
Tio dagar innan riksdagsvalet 2022 svängde Socialdemokraterna igen. De sade att utbyggnad är ganska bra. De skenande elpriserna gjorde energipolitiken till en av de mest prioriterade politiska frågorna. Beskedet kom timmar innan partiernas deadline för ändringar i de olika frågorna i SVT:s valkompass. Det var en del av Socialdemokraternas generalplan för hur Sverige skulle öka sin produktion av billig el.
” En sak har vi lärt oss. När Socialdemokraterna säger sådana saker som att de vill avskaffa kärnkraften, behöver de inte säga samma sak nästa gång. ”
På sociala medier finns det diskussionstrådar med personer som tycker att Socialdemokraterna är makthycklare. De har helt rätt.
Fredsvilliga och neutralitetssökande Socialdemokrater blockerade ett inträde i NATO för några år sedan. Efter Rysslands annektering av Ukrainska Krimhalvön varnade experter för att Ryssland kunde bli farligt i framtiden. Inte ens efter ett säkerhetsmöte i december 2021, när Ryssland sade att de inte står bakom den europeiska säkerhetsanordningen, kunde Socialdemokraterna svänga om NATO. En början på ett krig i Ukraina krävdes för att de äntligen skulle svänga.
I flyktingkrisen 2015 hade Socialdemokraterna en relativt generös asylpolitik. Stefan Löfven hade nyss tagit över som statsminister efter Fredrik Reinfeldt. Efter tryck från dåvarande Alliansen och Sverigedemokraterna, skärpte de migrationspolitiken. Det handlar om temporära uppehållstillstånd och strängare krav på integration.
Socialdemokraterna var länge skeptiska till EU. Det var under 1980-talet och tidigt 1990-tal. Det var under Ingvar Carlsons ledning som de svängde, vilket ledde till att Sverige blev medlem i EU 1995.
Om vi jämför Socialdemokraterna med Moderaterna ser vi att Moderaterna var för många av de frågor som Socialdemokraterna svängde om tidigare. Fredrik Reinfeldts kampanj om att vi skulle ”öppna våra hjärtan”, om en generös migrationspolitik, var kostsam för Moderaterna på senare år.
De flesta gånger som Socialdemokraterna svängt har Moderaterna blivit vinnarna. Rent ideologiskt sätt är Moderaterna ett liberalkonservativt parti, mycket mer konservativt jämfört med Socialdemokraterna. Exempel där Socialdemokraterna har varit konservativa finns det många av. Ifall Sverige haft ett borgerligt styre efter valen 2014 och 2018 hade Sveriges utrikespolitiska strategi blivit bättre med ett tidigare NATO-medlemskap. Dessutom hade inte två kärnkraftsreaktorer på Ringhals saknats.
I efterhand kan vi räkna ut vilka partier som borde haft makten efter valen 2014 och 2018.
Inte Socialdemokraterna i alla fall.