Hoppa till innehållet
Supersanner

För en kunnig värld

  • Hem
  • Frågor & Svar
  • Stilguide
  • Hem
  • Frågor & Svar
  • Stilguide

Dag: 21 mars 2025

Sveriges demokrati går åt fel håll

21 mars 2025 / Oscar Sanner

 SVERIGE / Oscar Sanner

Ledare: Sveriges demokrati går åt fel håll

Publicerad 21 mars 2025 kl. 06:14

Supersanners ledarsida är oberoende liberalkonservativ

Sverige är i dag ett av världens mest demokratiska länder. Nya lagar de senaste åren inskränker demokratiska faktorer.  

Institute for democracy and electoral assistance rapporterade förra året att Sverige för sjunde året i rad blivit mindre demokratiskt.

Civilsamhället ser vi nedskärningar i. Det har ägt rum i form av kraftigt reducerade statliga resurser till studieförbund, folkhögskolor, folkrörelsebiståndet och kulturverksamhet.

Ungdomsrörelser erbjuder unga att delta i samhället. Ibland är det det första steget för att förstå hur viktiga demokratiska processer ser ut. Rörelsen är i funktion en politisk aktör med perspektiv avgörande för det framtida samhället. Det handlar om förvaltning av förtroendeuppdrag, organisationsstruktur och samarbete för gemensamma mål. Landsrådet för Sveriges barn- och ungdomsorganisationer har noterat en positiv trend. Ungdomsrörelsen växer. Samtidigt flaggar många organisationer inom rörelsen för mer hat, hot och minskat utrymme. Av ekonomiska skäl har många organisationer svårt att upprätthålla långsiktighet och hållbara strukturer.

I riksdagsvalet 2022 låg valdeltagandet på ungefär 84 %. Jämfört med tidigare val, kan vi notera en uppgång i valdeltagandet från 2002 till 2018. I riksdagsvalet 2002 röstade ungefär 80 %, jämfört med ungefär 87 % 2018. I riksdagsvalet 2022 minskade valdeltagandet med tre procentenheter.

Myndigheten för ungdomars- och civilsamhällesfrågor (MUFC) rapporterade senaste valet att valdeltagandet bland unga minskade för första gången sedan 2002. Framför allt är det killar med utländsk bakgrund som inte röstar. Unga i områden med stora socioekonomiska utmaningar vill i större utsträckning inte vara politiskt aktiva.

I Sverige ser vi en farlig riktning för den granskande journalistiken. Hemliga tvångsmedel, som avlyssning utan konkret brottsmisstanke, som utgör ett potentiellt hot mot källskyddet. Avbildningsförbudet vid skyddsobjekt har gjort det svårare att dokumentera vad som händer på platser. Riksdagen röstade igenom lagen Hot mot rikets säkerhet 2022.

EU har föreslagit att öppna krypterade chattar, det kallade Chat control. Det omöjliggör för journalister att kommunicera säkert med privata källor. Riksdagen har redan sagt ja. Krav på bakdörrar i krypterade meddelandetjänster, något som regeringen vill driva igenom. För några veckor sedan meddelade Signal, en meddelandeapp som används bland journalister och Försvarsmakten, att de riskerar att behöva lämna Sverige.

För några veckor sedan meddelade Högsta domstolen att domstol har rätt att neka databastjänsten Sirens tillgång till handlingar, trots uttryckliga undantag i GDPR för att granska makten.

De här verktygen har varit centrala i Uppdrag gransknings ”Bedragarna”, DN:s ”lilla hjärtat” och SvD:s ”Gängens pengar”. Konsekvenserna riskerar att gå långt. Dessa verktyg som förbjudits används dagligen av journalister. Flera av dessa beslut grundas i att bekämpa barnpornografibrott och andra relaterade brott. Viljan är begriplig. Men om det leder till minskad kriminalitet är oklart.

Lagarna har beslutats under olika regeringar med stöd från många politiker. Hur ska journalister granska vårt samhälle? Vi är i behov av en debatt i samhället. I ett upprop i DN Kulturdebatt larmade elva grävchefer om hur deras jobb blir allt svårare.

Sverigedemokrater på riksdagsnivå ifrågasätter Public service. Public service, som har en viktig oberoende roll i en demokrati, funderar Sverigedemokrater på att minska anslag till. Trots det beslutade regeringen att höja anslagen med 1 % förra året.

Transparency international, en utländsk organisation som analyserar korruption, rapporterade i sin senaste rapport att Sverige får den sämsta placeringen någonsin på topplistan. Kriminella nätverk infiltrerar allt från domstol till socialtjänst. Genom hot och påverkan skaffar de sig fördelar. Det måste stoppas.

Sverige är i dag ett av världens mest demokratiska länder. Trots det gör nya lagar Sverige mindre demokratiskt, sakta men säkert. Hur kan vi ta demokratin för givet?

 

 

 

© 2025 Supersanner

Tema av Anders Noren — Upp ↑