VÄRLDEN / Oscar Sanner
Trump menar allvar med att han vill köpa Grönland

Donald Trump Jr. besöker Grönland efter Trumps utspel. Källa: AP News
Publicerad 14 januari 2025 kl. 06:00
Efter de senaste dagarnas utspel och händelser har vi förstått det. USA är inte längre ett land som kämpar för fred. Under en ledare vid namn Donald Trump lägger USA sig i konflikter och försöker ständigt utöka sitt territorium.
Förra veckan anlände Trumps äldste son, Donald Jr. till Grönland. Det var dagen efter Trumps uttalande om att han vill köpa Grönland. Donald Trump Jr. var i samtal med de grönländska politikerna. Grönlands premiärminister Múte Bourup Egede har sagt att Grönland gärna samarbetar med USA, men att landet inte är till salu.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen kallade upp partiledarna i det danska parlamentet för samtal i torsdags. Under Trumps första mandatperiod avfärdade hon iden som absurd. Det ledde till att det amerikanska statsbesöket i Danmark blev inställt.
Donald Trumps rådgivare varnar för att Trump menar allvar, jämfört med förra gången.
Vid händelse av att USA skulle påbörja ett sådant projekt är det flera hinder som står framför dörren. Republikanerna i senaten och representanthuset behöver debattera och godkänna förslaget. Sedan väntar hårda förhandlingar med Grönland och Danmark. En sådan process skulle mycket väl kunna dra ut på tiden.
Grönland har tillhört Danmark sedan 1775. Danmark bestämmer utrikespolitiken och resten bestämmer det grönländska parlamentet. Amerikanska trupper har skyddat Grönland sedan 1940-talet och sköter i praktiken öns försvar.
Att Trump vill köpa Grönland är inte konstigt. Grönland, med dess 56 000 invånare är världens största ö. Under Kalla kriget var amerikanska bombare placerade på ön för att fort kunna transportera sig till Sovjetunionen vid händelse av ett världskrig. I takt med klimatförändringarna smälter isen på Grönland. Under isen finns det enorma mängder olja- och gasutbrytningar. Dessutom finns det sällsynta jordartsmetaller.
Det är inte bara den amerikanska kongressen som avgör Grönlands framtid. Grönländska befolkningen står i ett betydelsefullt val framöver.
I april hålls val till det grönländska parlamentet. Sedan flera år tillbaka har grönländska politiker diskuterat ifall Grönland ska bli ett självständigt land. Parlamentsvalet avgör vilket land som befolkningen vill samarbeta med. USA, Danmark, Ryssland eller Kina? Befolkningen på Grönland kan tänka sig samarbeta med vilket land som helst – så länge det gynnar Grönland.
Ifall Grönland skulle bli amerikanskt kommer flera frågor tas upp. Vilken status ska Grönland få? I grönlänningarnas favoritfall skulle deras ö bli USA:s 51:a delstat. Det skulle innebära ett delvis liknande självstyre som nu, fast med amerikanskt federalt stöd, en egen guvernör och representanter i kongressen. Men i värsta fall skulle det bli som Puerto Rico. En lydstat under Donald Trump, där befolkningen saknar rösträtt och endast har delegater utan rösträtt i kongressen. Inte heller någon guvernör, utan som endast har status som ett territorium.
Ifall Grönland blir ett självständigt land är det bara en tidsfråga innan något annat land gör anspråk.
Trump är inte den första amerikanska politiker som vill utöka USA. USA köpte Alaska 1867 på order av utrikesminister William Seward. William Seward ville även köpa Grönland och Island. President Harry Truman erbjöd 100 miljoner dollar guld för att köpa Grönland 1946, men Danmark tackade nej.
Trump hotar med att sätta in trupper för att Grönland ska bli en del av USA.
Vilken roll kommer Sverige få i det här beskedet? Kommer Sverige som NATO-land skicka svenskar till isen på Grönland för att förbereda sig för ett världskrig. Vårt medlemskap i NATO kanske kommer omprövas.
USA är inte längre ett land som kämpar för fred. USA är ett land som försöker utöka sitt territorium och som lägger sig i konflikter.
När Trump blir president på måndag förändras det säkerhetspolitiska läget.