Hoppa till innehållet
Supersanner

För en kunnig värld

  • Hem
  • Frågor & Svar
  • Stilguide
  • Hem
  • Frågor & Svar
  • Stilguide

Inte ens Sauli Niinistö kunde avskaffa tidsomställningen

27 oktober 2024 / Oscar Sanner

VÄRLDEN / Oscar Sanner

Inte ens Sauli Niinistö kunde avskaffa tidsomställningen

Finlands dåvarade president Sauli Niinistö i ett besök med Rysslands president Vladimir Putin 2015. Källa: President of Russia

Publicerad 27 oktober 2024 kl. 06:00

Winston Churchill var en av de politiker i Storbritannien som förespråkade ”den nya sommartiden”, som tidsomställningen på den tiden kallades för i Sverige. Det internationella läget började bli allt mer spänt och många människor fruktade ett världskrig. När första världskriget nyss brutit ut bestämde man sig för att experimentera med sommartid. Sverige experimenterade med sommartid år 1916. För böndernas del innebar sommartiden en extra timme på morgonen då det var mörkt. När Sverige ställde om klockan i maj 1916 uppstod det kalabalik. Ungefär hälften av alla svenskar blev så missnöjda att de vägrade ställa om klockan. Sverige levde i två tidszoner, vilket ledde till missförstånd och förvirring. Därför blev politikerna tvungna att samma år avskaffa tidsomställningen.

Bild över när klockan ställs om till normaltid. Källa: SVT Nyheter

Nu är det dags igen. I natt klockan 03:00 ställdes klockan om en timme. I världen börjar tidsomställningen allt mer försvinna. I USA röstade senaten igenom 2022 att avskaffa tidsomställningen nationellt. Sedan dess har inte så mycket mer hänt, och tidsomställningen finns fortfarande i USA i de flesta delstater. Ryssland och Belarus avskaffade tidsomställningen 2011. Ryssland experimenterade med konceptet ”permanent sommartid”, som innebär att vintermorgnarna blev mörkare. Forskning har visat att sommartid på vintern leder till ökad risk för psykisk ohälsa och depressioner. För kroppen är det viktigt att börja dagen när det är ljust utomhus, för att dygnscykeln ska ställa in sig på rätt sätt. En skola i Borås experimenterar i år att skoldagen börjar en timme senare. Studier har visat att elever får bättre skolresultat ifall skoldagen börjar senare.

Bild över Europaparlamentet i Strasbourg i Frankrike.

För att en demokrati fungerar krävs det effektiva beslutsprocesser för att matcha folks åsikter. I länder där frågor behöver godkännas i flera parlament, granskas av utskott och genomföras av regeringen förhalas den demokratiska processen. Länge har det pratats om att effektivisera EU. En av vissa anledningarna till att EU kan anses vara flummigt är för att beslut förhalas. Under Kristdemokraternas valkampanj inför europaparlamentsvalet 2019 användes sloganen ”Make EU lagom again”. Sloganen skulle kunna vara inspirerad av Donald Trumps ”Make America great again”.

När jag är inne på Wikipedia och läser och läser om tidsomställningen får jag upp en bild. Bilden är hämtad från amerikansk samhällsinformation 2001, på den tiden då inte digitala klockor fanns. ”You can´t stop time”, står det med stora bokstäver högst upp.

Under Finlands ordförandeskap i Europeiska rådet 2019 var tidsomställningen en av de frågor som kom på agendan. I mars 2019 skickade Europaparlamentet vidare frågan till rådet, som skulle diskutera frågan. Europeiska rådet glömde bort frågan, och än idag ställer vi om klockan. Den politiker som lyckas avskaffa tidsomställningen på EU-nivå kommer bli tilldelad en guldmedalj av folket. Vem det blir återstår att se. Inte Sauli Niinistö i alla fall. Troligtvis inte Ursula von der Leyen heller.

Europeisk politik, Politik

Föregående inlägg
Stormningen av Kapitolium kan ingen förlåta
Nästa inlägg
Köp guldmynt designade av Trump – för att bidra till ytterligare 4 år av kaos

© 2025 Supersanner

Tema av Anders Noren — Upp ↑