LEDARE
Oscar Sanner: Målet kan inte vara att så många som möjligt ska sitta i fängelse

Kriminalvårdens lokaler.
Publicerad 26 maj 2025 kl. 06:01
Supersanners ledarsida är liberal.
Kriminalvården har brist på personal och våld i fängelset. Det är helt fel tidpunkt för regeringen att göra straffen hårdare.
Kriminalvården befinner sig i ett ansträngt läge. Personalbristen har lett till att utbildningskraven har minskat. I anstalten i Mariestad var det tidigare krav på gymnasieutbildning för att bli anställd. Så är det inte längre. Kriminalvården försöker även locka utländska personer genom olika kampanjer.
“De minskade utbildningskraven är positiva i sig. Men bara därför kan vi inte korka upp champagnen.”
De minskade utbildningskraven är positivt för beredskapen för att säkerställa lugn i fängelserna. Men även lågutbildade anställda har sin bekostnad.
Fängelseplatserna räcker inte till, vilket har lett till att fler klienter får samsas på mindre ytor. I sin tur har det lätt till ökat våld. Förra året rapporterade Kriminalvården att ett flertal incidenter inträffat, som lett till sjukhusbesök.
“Vi har ett antal incidenter som hade kunnat sluta mycket värre än vad de gjorde, nämligen med dödlig utgång. Därför bedömer vi att risken för dödligt våld har ökat.” Det sade Kenneth Holm, som är Kriminalvårdens säkerhetsdirektör i en intervju med DN i mars.
Kriminalvården har gjort en prognos som visar att de klarar att utöka antalet anstalter och att bygga ut befintliga till 29 000 platser för klienterna år 2029. Myndigheten har gjort en beräkning som visar att det kan vara 35 000 klienter år 2033, medan 4 500 sitter häktade. Det är osäkert om Kriminalvården klarar det trycket år 2033.
Det akuta behovet av att locka ny personal har lett till att myndigheten tror att det behövs ytterligare 6 800 heltidstjänster år 2031. Jämfört med antalet heltidstjänster i augusti 2022.
“Sverigedemokraternas vilja verkar vara att låsa in brottslingar utan rehabilitering.”
Sverigedemokraterna, det parti som är mest höger, har därför naturligt nog de hårdaste straffen. Jimmie Åkesson har i intervjuer sagt att 13-åringar borde sitta i fängelse. I valrörelsen 2022 gick han till och med så långt om ett namnbyte på myndigheten till Straffverket.
Sedan Ulf Kristersson tillträdde som statsminister har regeringen skärpt straffen. I mestadels när det gäller olika vapenbrott, som exempelvis vapensmuggling, explosiv vara och grovt brott mot tillståndsplikten av explosiva varor.
Faktum är att dessa straff är negativa för kriminaliteten. Så länge rehabiliteringsmöjligheterna är begränsade pågrund av oroligheter i fängelserna löser det inte våra samhällsproblem. Längre fängelsestraff kommer inte ordna upp kriminaliteten. Vi alla har en vision om att alla kriminella ska komma ut till vardagslivet igen.
Förra året gav Riksrevisionen regeringen svidande kritik. Kriminalvårdens huvudsakliga uppgift, att vårda kriminella, har börjat försvinna.
Varför tänker politiker kortsiktigt?
Det låter som en tiotusenkronorsfråga. Men det finns tyvärr ett enkelt svar.

Läs fler artiklar av Oscar Sanner